ଡାଇବେଟିସ୍‌ ରୋଗୀ ପୁରା ଆଳୁ ଖାଇବା ଛାଡ଼ିଦେବା ଉଚିତ କି ? ଜାଣନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ…

0

ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ମିଠା ଖାଇବାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍‌। ପ୍ରାୟତଃ କୁହାଯାଏ ଯେ, ଆଳୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ସୁଗାର ବା ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା କ’ଣ ସତ୍ୟ ଯେ ଆଳୁ ଖାଇବା ଉିଚିତ ନୁହେଁ? ଆଳୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବଢ଼ିଯାଏ କି? ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ରୋଗୀମାନେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡ଼ିଥାନ୍ତି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଯେ ସୁଗାର ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଆଳୁ ଖାଇବାରେ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି କି ନାହିଁ ନା ଏହା କେବଳ ଏକ ଗୁଜବ। ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ମତରେ, ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଆଳୁ ଖାଇବାରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବଢ଼ାଇପାରେ। ଆସନ୍ତୁ ଦେଖିବା ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ କିପରି ଏବଂ କେତେ ପରିମାଣର ଆଳୁ ଖାଇବା ଉଚିତ।

ଆଳୁ କ’ଣ ସୁଗାର ବୃଦ୍ଧି କରେ କି ?
ଦିଲ୍ଲୀର ଡାଏଟିସିଆନ ପରମଜିତ କୌର କୁହନ୍ତି, ଆଳୁରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍‌ ଥାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ଏହା ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ସୁଗାରରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ଏହି କାରଣରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ସମୟରେ ସତର୍କ ରହିବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିହାର କରିବା ଉଚିତ। ଯଦି ଏହାକୁ ସଠିକ ଉପାୟରେ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା କୌଣସି କ୍ଷତି କରିପାରିବ ନାହିଁ।

ସୁଗାର ଯେପରି ନ ବଢ଼ିବ, ସେଥିପାଇଁ ଆଳୁ କିପରି ଖାଇବେ ?
ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଖାଆନ୍ତୁ- ଏକାଥରକେ ବହୁତ ଆଳୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସୁଗାର ବଢ଼ିପାରେ, ତେଣୁ କେବଳ ଆଳୁ ତରକାରୀ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆପଣ ଆଳୁକୁ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପନିପରିବା ସହିତ ମିଶାଇ ଖାଇବେ, ତେବେ କୌଣସି କ୍ଷତି ନାହିଁ। ଏହାକୁ କମ ପରିମାଣରେ ନେବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗୀମାନେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ।

ଚୋପା ସହିତ ଖାଆନ୍ତୁ : ଆଳୁ ଚୋପା ଫାଇବରରେ ଭରପୂର। ଯଦି ଆପଣ ଆଳୁକୁ ଛାଣି ଖାଇବା ପରେ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ସୁଗାର ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢ଼ିବାକୁ ଲାଗେ। ତେଣୁ କେବଳ ଚୋପା ସହିତ ଆଳୁ ଖାଆନ୍ତୁ।

ଫାଇବରଯୁକ୍ତ ଖାଆନ୍ତୁ : ଯଦି ଆଳୁକୁ ଡାଲି, ସବୁଜ ପନିପରିବା କିମ୍ବା ବର୍ନ ରୁଟି ସହିତ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ଶୀଘ୍ର ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ।

କେବେ ଏବଂ କିପରି ଖାଇବା ଉଚିତ?
ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ସବୁବେଳେ ଦିନରେ ଆଳୁ ଖାଇବା ଉଚିତ। ରାତିରେ ଏହାକୁ ଖାଇବାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ। ଆଳୁ ଏକ ସହଜରେ ହଜମ ହେଉଥିବା ପନିପରିବା, ତେଣୁ ଏହା ରାତିରେ ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ, ଯାହା ସୁଗାର ଲେବ୍‌ଲ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ। ତେଣୁ ଆଳୁ କେବଳ ଦିନରେ ଖାଇବା ଉଚିତ।

କେଉଁ ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ସତର୍କ ରହିବା ଉଚିତ?
ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ସୁଗାର ଲେବ୍‌ଲ ବହୁତ ଅଧିକ ଅଛି କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତର ଆପଣଙ୍କୁ ଆଳୁ ଖାଇବାକୁ ମନା କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଆଳୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ। କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଶରୀର ଭିନ୍ନ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ସୁଗାର ସ୍ତର ଅତ୍ୟଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ତେବେ ଏହା ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.