ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଖାଦ୍ୟକୁ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହାର ଅନେକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ଅଛି। ଏହାକୁ ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ। ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ ନିୟମିତ ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ।
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରେ : ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ରରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଫାଇବର୍ ଶରୀରରେ ଚର୍ବି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ମେଟାବୋଲିଜିମ ତ୍ୱରାନ୍ବିତ କରେ, ଯାହା ଶରୀରରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ଚର୍ବିକୁ ଜାଳିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଖାଲି ପେଟରେ ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟର ଚର୍ବି ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ : ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ରରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ। ଏହା ଶରୀରରୁ କ୍ଷତିକାରକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ବାହାର କରିଦିଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ ପାଏ।
ପାଚନ ଶକ୍ତି ଉନ୍ନତ କରେ : ପାଚନ କ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର ଲାଭଦାୟକ। ଏଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭଳି ଉପାଦାନ ଗ୍ୟାସ, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂ ବଦହଜମି ଭଳି ପେଟ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ଯକୃତକୁ ବିଷମୁକ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟକୁ ସଠିକ ଭାବରେ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଆପଣଙ୍କ ଆଖିକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖନ୍ତୁ : ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ରରେ ଭିଟାମିନ ଏ ଏବଂ ସି ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଆଖିର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ସେବନ ଦ୍ୱାରା ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ମୋତିଆବିନ୍ଦୁର ଚିକିତ୍ସାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ।
ଚର୍ମ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରନ୍ତୁ : କରିପତ୍ରରେ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଫଙ୍ଗାଲ ଗୁଣ ଥାଏ, ଯାହା ବ୍ରଣ, ବ୍ରଣ ଏବଂ ଦାଗ ଭଳି ତ୍ୱଚା ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ତ୍ୱଚାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ଚମକଦାର ରଖେ।
ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର କିପରି ଖାଇବେ ଜାଣନ୍ତୁ…
ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର ଖାଇବାର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉପାୟ ହେଉଛି ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ ୪-୫ଟି କଢ଼ିପତ୍ର ଚୋବାଇବା। ଏହା ପରେ ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସ ଉଷୁମ ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ। ଆପଣ ଏହାକୁ ଜୁସ, ସୁପ କିମ୍ବା ଚା’ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରିବେ। ପ୍ରତିଦିନ ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ।