ICMR ରିପୋର୍ଟର ଖୁଲାସା: ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଖରାପ

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। କିନ୍ତୁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ICMR) ର ନୂଆ ରିପୋର୍ଟ ଏହି ସ୍ୱାଦ ପଛରେ ଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ବିପଦକୁ ଉଜାଗର କରିଛି। ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ (Carbohydrate) ର ପରିମାଣ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିବାବେଳେ ପ୍ରୋଟିନ୍ (Protein) ର ପରିମାଣ ବହୁତ କମ୍ ରହିଛି। ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶରେ ମୋଟାପା, ଡାଇବେଟିସ୍ ଏବଂ ମାଂସପେଶୀ ଦୁର୍ବଳତା (Muscle Weakness) ଭଳି ସମସ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଛି।

ICMR ରିପୋର୍ଟରେ କ’ଣ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି?

ICMR ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ନ୍ୟୁଟ୍ରିସନ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଗବେଷଣାରେ ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇଛି।

ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ୬୫ ରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ମାତ୍ର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୋକମାନେ ପେଟ ପୂରାଇ ଖାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷଣ ମିଳୁନାହିଁ।

ଭାରତୀୟ ଥାଳିରେ ଚାଉଳ, ରୁଟି ଏବଂ ଆଳୁ ଭଳି କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍‌ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଖିଆଯାଉଛି। ICMR ଅନୁଯାୟୀ, ଏହାର ଅଧିକ ପରିମାଣ ଶରୀରରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହ ଚର୍ବି (Fat) ଜମା କରେ, ଯାହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି, ଥକାପଣ ଏବଂ ଡାଇବେଟିସ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ।

ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅଭାବରୁ ଦୁର୍ବଳ ହେଉଛି ଶରୀର:

ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୬୦ ଗ୍ରାମ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆବଶ୍ୟକ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୩୫ ରୁ ୪୦ ଗ୍ରାମ ପ୍ରୋଟିନ୍ ହିଁ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁଛନ୍ତି।

ଡାଲି, କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ସୋୟା ଭଳି ପ୍ରୋଟିନ୍‌ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଥାଳିରୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅଦୃଶ୍ୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି (Immunity) ଏବଂ ମାଂସପେଶୀର ଶକ୍ତି (Muscle Strength) ଉପରେ ପଡ଼ୁଛି।

ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଲୋକେ ଚାଉଳ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିବାବେଳେ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଗହମ ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଛ ଏବଂ ନଡ଼ିଆରୁ ସାମାନ୍ୟ ଭଲ ପ୍ରୋଟିନ୍ ମିଳିଥାଏ। ତଥାପି, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି।

ICMR ର ଚେତାବନୀ ଓ ପରାମର୍ଶ:

ICMR ତୁରନ୍ତ ଖାଦ୍ୟରେ ସୁଧାର ଆଣିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି। ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯଦି ଲୋକମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ଶସ୍ୟ (Cereals) ସହିତ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି (Healthy Fat) କୁ ସାମିଲ୍ ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ରୋଗ ବଢ଼ିପାରେ।

ICMR ରିପୋର୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶ:

ଥାଳିରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରୋଟିନ୍, ୫୦ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବି ର ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ।

ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଡାଲି, କ୍ଷୀର, ଅଣ୍ଡା, ଦହି, ସୋୟା ଏବଂ ପନିପରିବା ସାମିଲ୍ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।

SBI_Festive_Digital Billboard