ଭୁବନେଶ୍ୱର : ପନିର ଖାଇବାକୁ କିଏ ଭଲ ପାଏ ନାହିଁ? କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ସବୁକିଛି ଅପମିଶ୍ରିତ। ବଜାରରେ ନକଲି ପନିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ କିପରି ଚିହ୍ନିପାରିବେ? ଯଦି ଆପଣ ଅସଲି ଏବଂ ନକଲି ପନିର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟିପ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିପାରିବେ। ପ୍ରକୃତ ପନିର ନରମ ଏବଂ କ୍ରିମି ରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ। ହାତରେ ହାଲୁକା ଚାପିଲେ ଏହା ସହଜରେ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଟିକେ ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିପାରେ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ନକଲି ପନିର ପ୍ରାୟତଃ କଠିନ ଏବଂ ରବର ଭଳି ଲାଗେ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଦଳି ଦିଅନ୍ତି, ଏହା ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚିପି କିମ୍ବା ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିଯାଏ। ପ୍ରକୃତ ପନିରର ଏକ ହାଲୁକା କ୍ଷୀର ଭଳି ସୁଗନ୍ଧ ଏବଂ ଟିକିଏ ମିଠା କିମ୍ବା ସତେଜ ସ୍ୱାଦ ଥାଏ। ନକଲି ପନିରର କେତେକ ସମୟରେ ସାବୁନ, ଡିଟରଜେଣ୍ଟ କିମ୍ବା ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ପରି ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ କିମ୍ବା ତୀବ୍ର ଗନ୍ଧ ହୋଇପାରେ। ଏହା ତିକ୍ତ, ଖଟା କିମ୍ବା ନରମ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ପନିରର ଏକ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡ ନିଅ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ପାତ୍ର ଗରମ ପାଣିରେ ରଖନ୍ତୁ। ପ୍ରକୃତ ପନିର ଏହାର ଆକାର ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ନରମ ହୋଇଯିବ। ନକଲି ପନିର ଦ୍ରବୀଭୂତ ହେବା, ଭାଙ୍ଗିବା କିମ୍ବା ପାଣି ପୃଷ୍ଠରେ ତେଲିଆ କିମ୍ବା ଚିପିଚିପି ସ୍ତର ଛାଡିବା ଆରମ୍ଭ କରିପାରେ। ଏକ ଛୋଟ କଟେଜ ପନିର ଖଣ୍ଡକୁ ଫୁଟାନ୍ତୁ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ।
ଥଣ୍ଡା ହେବା ପରେ, ଏଥିରେ କିଛି ବୁନ୍ଦା ଆୟୋଡିନ୍ ଟିଙ୍କଚର ମିଶାନ୍ତୁ। ଆୟୋଡିନ୍ ଟିଙ୍କଚର ମେଡିକାଲ୍ ଷ୍ଟୋରରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ। ପ୍ରକୃତ କଟେଜ ପନିର ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ପନିର ନୀଳ କିମ୍ବା କଳା ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏଥିରେ ଷ୍ଟାର୍ଚ ମିଶାଯାଇଛି। ସବୁବେଳେ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ଚିହ୍ନ ଥିବା ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ପନିର କିଣନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜରେ ଥିବା ଉପାଦାନ ତାଲିକା ପଢ଼ନ୍ତୁ। ଶୁଦ୍ଧ ପନିର ମୁଖ୍ୟତଃ କେବଳ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଲେମ୍ବୁ ରସ/ଭିନେଗାର ବ୍ୟବହାର କରେ। ନକଲି ପନିର ପ୍ରାୟତଃ ଷ୍ଟର୍ଚ୍ଚ, ଉଦ୍ଭିଦ ତେଲ, ଡିଟରଜେଣ୍ଟ କିମ୍ବା ସିନ୍ଥେଟିକ୍ କ୍ଷୀର ବ୍ୟବହାର କରେ।
