ଖରା ଋତୁରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଚୁର ଆମ୍ବ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ପାଚିଲା ଆମ୍ବ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ,କିନ୍ତୁ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ। ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାଦରେ ମିଠା ଏବଂ ଖଟା ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ। ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସାମିଲ କରିବେ,ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳିବ। କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଭିଟାମିନ-ସିରେ ଭରପୂର। ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଆମ୍ବ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର,ଯାହା ମୁକ୍ତ ରାଡିକାଲ୍ସରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କଣ ସବୁ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ।
ଲୁ’ରୁ ରକ୍ଷା କରେ : ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଲୁ’। କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଶରୀରକୁ ଥଣ୍ଡା କରିଥାଏ ଏବଂ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ହ୍ରାସକୁ ରୋକିଥାଏ। କଞ୍ଚା ଆମ୍ବରୁ ଆମ୍ବ ପଣା ତିଆରି କରାଯାଏ। ଖଟା ଏବଂ ମିଠା ଆମ୍ବ ପଣା ଶରୀରକୁ ଭିତରୁ ଥଣ୍ଡା ରଖେ ଏବଂ ଲୁରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ଏଥିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ସ ଥାଏ ଯାହା ଶରୀରରେ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ବଜାୟ ରଖେ।
ହଜମ ପାଇଁ ସହାୟକ : କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ପାଚନ କ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏଥିରେ ଫାଇବର ଏବଂ ପେକ୍ଟିନ ରହିଛି – ଯାହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବଦହଜମୀ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦିଏ। ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଯଦି ଆପଣ ଟିକେ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଲୁଣ ଏବଂ କଳା ଗୋଲମରିଚ ସହିତ ଖାଇବେ, ତେବେ ଏହା ପାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ ଭୋକ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ପାଚନକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ : କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ପାଚନକ୍ରିୟା ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ। ଏହା ପାଚନକ୍ରିୟାକୁ ବିଷମୁକ୍ତ କରେ ଏବଂ ପିତ୍ତ କ୍ଷରଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିଦିଏ ଏବଂ ପାଚନକ୍ରିୟା ଭଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ପାଇଁ : କଞ୍ଚା ଆମ୍ବରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ-ଭିଟାମିନ୍ ତ୍ୱଚାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ କେଶକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ। ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରେ। ଯାହା ଚର୍ମକୁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚମକ ଦିଏ ଏବଂ କେଶ ଝଡ଼ିବାର ସମସ୍ୟାକୁ କମ କରେ। କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ କେବଳ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରେ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ତାଜା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବକୁ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ।