ଆମ ଖାଦ୍ୟ ଶରୀର ଉପରେ ଉଭୟ ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ତେବେ ଆମେ କ’ଣ ଖାଉଛୁ ଏବଂ ଆମେ କିପରି ଖାଉଛୁ? ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ। ଖାଦ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସାମାନ୍ୟ ଅସାବଧାନତା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ।
ଅନ୍ୟପଟେ, ଯଦି ଆପଣ ଖାଦ୍ୟକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରିବାରେ ଭୁଲ୍ କରନ୍ତି (Avoid Reheating Foods), ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ବାସ୍ତବରେ, ଏପରି କିଛି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରି ଖଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ଏହା କରିବା, ତା’ହେଲେ ଏଥିରେ ଥିବା ଏସିଡ୍ ପରିମାଣ ବଢ଼ିଯାଏ ଏବଂ ତା’ପରେ ଏହା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। କ୍ଷୀର ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଜିନିଷ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। କେଉଁ ଜିନିଷ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା…
ଯଦି ଆପଣ କ୍ଷୀରକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରନ୍ତି, ଏଥିରେ ଥିବା ଏସିଡ୍ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବ୍ୟତୀତ ପୁଷ୍ଟିକର ପରିମାଣ କମିଯାଏ। କ୍ଷୀରକୁ ଅଧିକ ଥର ଫୁଟାଇଲେ, ପ୍ରୋଟିନ୍ ପରିମାଣ କମିଯାଏ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଏସିଡ୍ ପରିମାଣ ବଢ଼ିବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ପକାଇଥାଏ।
କ୍ଷୀର ବ୍ୟତୀତ, ଆପଣ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହା ଏହାର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ହୋଇଯାଏ। ଆପଣ ଯେତେଥର ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବେ, ସେତେ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଅଭାବ ହେବ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଅଧିକ ଗରମ ହେଲେ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
ସବୁଜ ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ। ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ନାଇଟ୍ରେଟ୍ସ ବିଷାକ୍ତ ଯୌଗିକରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ।
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଗରମ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ ଅଛି, ଥଣ୍ଡା ହେଲେ ଭାତକୁ ଗରମ କରନ୍ତୁ। ସେହିଭଳି, ସେମାନେ ଭାତକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ କରି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପସନ୍ଦ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ। ବାରମ୍ବାର ଗରମ ଭାତ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଡାଇରିଆ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
